Χρησιμοποιώντας εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας για την κριτική αξιολόγηση της έρευνας για τη γήρανση: ένας οδηγός για τους κλινικούς γιατρούς Ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης

Η ιατρική βασισμένη στα αποδεικτικά στοιχεία μάς λέει ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε τη δημοσιευμένη έρευνα στην ονομαστική της αξία. Ακόμα και οι έρευνες από τις καθιερωμένες ομάδες,που δημοσιεύονται στα υψηλότατης επίδρασης περιοδικά. μπορούν να έχουν μεθοδολογικές ατέλειες, προκαταλήψεις και περιορισμένη γενίκευση. Η κριτική αξιολόγηση των ερευνητικών μελετών μπορεί να φανεί τρομακτική, αλλά είναι διαθέσιμα εργαλεία που διευκολύνουν τη διαδικασία για τους μη ειδικούς. Η κατανόηση της γλώσσας και της διαδικασίας αξιολόγησης της ποιότητας είναι απαραίτητη για την εξέταση ή διεξαγωγή έρευνας και είναι επίσης πολύτιμη για όλους τους κλινικούς γιατρούς, που χρησιμοποιούν δημοσιευμένη έρευνα για να ενημερώσουν την κλινική πρακτική τους.
Παρουσιάζουμε μια ανασκόπηση που γράφτηκε ειδικά για τους γεροντολόγους. Αυτή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η ποιότητα σε σχέση με τη μεθοδολογική συμπεριφορά και την αναφορά της έρευνας. Αφού διαπιστώσαμε γιατί η αξιολόγηση της ποιότητας είναι σημαντική, παρουσιάζουμε και αξιολογούμε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την τυποποίηση της αξιολόγησης της ποιότητας. Περιεργαζόμαστε πέντε σχέδια μελέτης: RCTs, μη τυχαιοποιημένες μελέτες, μελέτες παρατήρησης, συστηματικές αναθεωρήσεις και μελέτες ακρίβειας διαγνωστικών εξετάσεων. Η αξιολόγηση της ποιότητας για κάθε ένα από αυτά τα σχέδια μελέτης παρουσιάζεται με ένα παράδειγμα δημοσιευμένης γνωσιακής έρευνας. Οι πρακτικές εφαρμογές των εργαλείων επισημαίνονται με οδηγίες για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους. Υπογραμμίζουμε εκπαιδευτικούς πόρους και προσφέρουμε συγκεκριμένες συμβουλές για τη χρήση αυτών των εργαλείων.
Ελπίζουμε ότι όλοι οι γηρίατροι  θα νιώσουν άνετα με την κριτική εκτίμηση της δημοσιευμένης έρευνας και ότι η χρήση των εργαλείων που περιγράφονται σε αυτήν την ανασκόπηση - μαζί με την συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων και των περιορισμών τους - θα γίνει μέρος της διδασκαλίας, των περιοδικών και των πρακτικών.

Περισσότερα Στοιχεία

  • Συγγραφέας: Harrison J.K., Reid J., Quinn T.J., Shenkin S.D.
  • Εκδότης: Oxford Academic
  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016
  • Δικαιώματα χρήσης: Δωρεάν πνευματικά δικαιώματα
  • Τύπος Έκδοσης: Άρθρο
  • Αναγνωριστικά Έκδοσης: Age Ageing (2017) 46 (3): 359-365.
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • DOI: https://doi.org/10.1093/ageing/afw223
  • Υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: για τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιλέγοντας κατηγορία μπορείτε να δείτε παρακατω τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή.

Επιλέγοντας "Πίσω" επιστρέφετε στην προηγούμενη κατηγορία.