Οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες στην Ελλάδα: μια πληθυσμιακή μελέτη του επιπολασμού, του κλινικού προτύπου και της διαχείρισης. Η μελέτη ESORDIG.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήτανι να καθοριστεί ο επιπολασμός, το κλινικό πρότυπο και η διαχείριση των οροαρνητικών σπονδυλοαρθροπαθειών στο γενικό ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 14233 άτομα άνω των 19 ετών σε 9 περιοχές της χώρας από ρευματολόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατ' οίκον επισκέψεις στα νοικοκυριά. Διεξήχθη μια συνέντευξη ( τυποποιημένο ερωτηματολόγιο), έγινε κλινική εξέταση και εργαστηριακή διερεύνηση και χρησιμοποιήθηκαν διαγνωστικά κριτήρια. Ο σταθμισμένος ως προς την ηλικία και το φύλο επιπολασμός των οροαρνητικών σπονδυλοαρθροπαθειών ήταν 0.49%, με το λόγο των ανδρών προς τις γυναίκες 5.5:1. Ο επιπολασμός παρουσιάζει αύξηση με την ηλικία και υψηλότερη τιμή στις ηλικίες 59-68 ενώ στη συνέχεια μειώνεται. Ο επιπολασμός της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας ήταν 0.24% και της ψωριασικής αρθρίτιδας 0.17%. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε άτομα μικρότερης ηλικίας και η ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάζει συχνά πρότυπο κατανομής στη σπονδυλική στήλη. Στο 5.3% των ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα σημειώθηκε κληρονομική προδιάθεση. Από τους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, ιερολαγονίτιδα παρατηρήθηκε στο 39.8% και μη συμμετρική ολιγοαρθρίτιδα στο 40.6% αυτών. Το 59% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες είχαν προηγουμένως επισκεφθεί ρευματολόγο και το 56.5% είχε λάβει ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες. Η συχνότητα των οροαρνητικών σπονδυλοαρθροπαθειών είναι εξίσου συχνή στους Έλληνες όσο και σε άλλους Ευρωπαίους Καυκάσιους και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα στο αρσενικό φύλο. Όταν οι ασθενείς συμβουλέυτηκαν τους ρευματολόγους επιτεύχθηκε η σωστή διάγνωση και χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία.

Περισσότερα Στοιχεία

  • Συγγραφέας: Trontzas P, Andrianakos A, Miyakis S, Pantelidou K, Vafiadou E, Garantziotou V, Voudouris C; ESORDIG study group.
  • Εκδότης: springer
  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Απριλίου 2005
  • Δικαιώματα χρήσης: Ο εκδότης κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα
  • Τύπος Έκδοσης: Άρθρο
  • Αναγνωριστικά Έκδοσης: Clin Rheumatol. 2005 Nov;24(6):583-9. Epub 2005 Apr 29.
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • DOI: 10.1007/s10067-005-1106-9
  • Υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: άλλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιλέγοντας κατηγορία μπορείτε να δείτε παρακατω τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή.

Επιλέγοντας "Πίσω" επιστρέφετε στην προηγούμενη κατηγορία.