Οι καθοριστικοί παράγοντες της υγιούς γήρανσης σε έναν Μεσογειακό πληθυσμό: η πολυεθνική μελέτη MEDIS.

ΣΚΟΠΟΣ: Αξιολόγηση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) σε ηλικιωμένους ενήλικες, στη διάρκεια της γήρανσης, στην περιοχή της Μεσογείου.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Κατά την περίοδο 2005-2017, 3131 άτομα από 26 μεσογειακά νησιά από 5 χώρες, ηλικίας> 65 ετών, συμμετείχαν εθελοντικά. Τα ανθρωπομετρικά, κλινικά και κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, οι διατροφικές συνήθειες, οι παράμετροι του τρόπου ζωής μετρήθηκαν μέσω τυποποιημένων διαδικασιών. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν ανά έτος και σε διαδοχικές ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε μείωση στην επικράτηση του παρόντος καπνίσματος (p0,001), συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες (p = 0,001) και συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις (p = 0,001) για κάθε έτος αύξησης της ηλικίας. Η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος αυξήθηκε με τη γήρανση (p = 0,008), ενώ η τήρηση της μεσογειακής διατροφής παρέμεινε σταθερή, αλλά επαρκής (p = 0,90). Η ανάλυση τάσεων αποκάλυψε επίσης ότι μια τετραγωνική (σχήμα U) συνάρτηση ερμήνευσε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της γήρανσης και της συνολικής επιβάρυνσης των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου (p για τάση 0,001).
ΣΥΜΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα κενά στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μακροζωία και την υγιή γήρανση παραμένουν. Οι αρχές δημόσιας υγείας και οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να επικεντρωθούν στους καθοριστικούς παράγοντες της υγιούς γήρανσης και του τρόπου ζωής, που φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων.

Περισσότερα Στοιχεία

  • Συγγραφέας: Foscolou A, Magriplis E, Tyrovolas S, Soulis G, Bountziouka V, Mariolis A, Piscopo S, Valacchi G, Anastasiou F, Gotsis E, Metallinos G, Tyrovola D, Polystipioti A, Polychronopoulos E, Matalas AL, Lionis C, Zeimbekis A, Tur JA, Sidossis L
  • Εκδότης: Elsevier Science
  • Ημερομηνία: Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018
  • Δικαιώματα χρήσης: Ο εκδότης κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα
  • Τύπος Έκδοσης: Άρθρο
  • Αναγνωριστικά Έκδοσης: Exp Gerontol. 2018 Sep;110:35-41
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • DOI: 10.1016/j.exger.2018.05.008
  • Υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: για τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης, έρευνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιλέγοντας κατηγορία μπορείτε να δείτε παρακατω τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή.

Επιλέγοντας "Πίσω" επιστρέφετε στην προηγούμενη κατηγορία.