Η επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται με υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στην υποκειμενική όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη μεταγευματική γλυκαιμία σε ηλικιωμένους .

Στόχος ήταν να συγκριθεί η επίδραση των υγρών, ημιστερεών και στερεών γαλακτοκομικών προϊόντων και ενός μη-γαλακτοκομικού ποτού όταν καταναλώνονται με υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στην υποκειμενική όρεξη, την πρόσληψη τροφής (FI) και τη μεταγευματική γλυκαιμία  (PPG) σε υγιείς ηλικιωμένους. Τριάντα υγιείς άνδρες και γυναίκες (14 άνδρες και 16 γυναίκες, ηλικία: 64,6 ± 2,4 έτη, ΒΜΙ: 25,6 ± 2,5 kg / m2) συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη διασταύρωσης. Η πρόσληψη ήταν ένα από τα 250mL γάλακτος με 2% λίπος και γάλα σόγιας, 175g  ελληνικό γιαούρτι 2% και 30 g τυριού Cheddar που καταναλώθηκε ως μέρος ενός ισοθερμιδικού (380 kcal) γεύματος με ψωμί και μαρμελάδα. Μόνο το νερό χρησιμοποιήθηκε ως έλεγχος χωρίς θερμίδες για την υποκειμενική όρεξη. Στα 180 λεπτά μετά την κατανάλωση, οι συμμετέχοντες τράφηκαν με ένα προαιρετικό γεύμα για να μετρηθεί το FI. Η υποκειμενική όρεξη, η γλυκόζη του αίματος και η ινσουλίνη μετρήθηκαν αρχικά και σε διαστήματα τόσο πριν (μετά τη θεραπεία) όσο και μετά το γεύμα. Το τυρί και το γιαούρτι είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη γλυκόζη αίματος μετά τη θεραπεία από ό,τι το γάλα και το ποτό σόγιας όταν καταναλώθηκαν με υδατάνθρακες (p 0,0001), αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ οποιωνδήποτε θεραπειών μετά το γεύμα. Οι θεραπείες οδήγησαν σε παρόμοιες συγκεντρώσεις ινσουλίνης.

Περισσότερα Στοιχεία

  • Συγγραφέας: Law M, Lee YT, Vien S, Luhovyy BL, Anderson GH.
  • Εκδότης: Canadian Science Publishing
  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017
  • Δικαιώματα χρήσης: Ο εκδότης κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα
  • Τύπος Έκδοσης: Άρθρο
  • Αναγνωριστικά Έκδοσης: Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Nov;42(11):1210-1216
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • DOI: 10.1139/apnm-2017-0210
  • Υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: για τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης, έρευνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιλέγοντας κατηγορία μπορείτε να δείτε παρακατω τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή.

Επιλέγοντας "Πίσω" επιστρέφετε στην προηγούμενη κατηγορία.