Πρόληψη, παρέμβαση και φροντίδα άνοιας

Βασικά μηνύματα
1 Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται παγκοσμίως, αν και η συχνότητα εμφάνισης σε ορισμένες χώρες έχει μειωθεί.
2 Να είστε φιλόδοξοι για την πρόληψη
Συνιστούμε την ενεργό θεραπεία της υπέρτασης σε μεσήλικες (45-65 ετών) και ηλικιωμένους (ηλικίας άνω των 65 ετών) χωρίς άνοια για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης άνοιας. Οι παρεμβάσεις για άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εκπαίδευσης, της άσκησης, της διατήρησης της κοινωνικής δέσμευσης, της μείωσης του καπνίσματος και της διαχείρισης της απώλειας της ακοής, της κατάθλιψης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας.
3 Αντιμετωπίστε τα γνωστικά συμπτώματα
Για να μεγιστοποιηθεί η γνώση, στα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ή άνοια με σώματα Lewy θα πρέπει να προσφέρονται αναστολείς χολινεστεράσης σε όλα τα στάδια ή memantine για σοβαρή άνοια. Οι αναστολείς χολινεστεράσης δεν είναι αποτελεσματικοί σε ήπια γνωστική εξασθένηση.
4 Ατομική φροντίδα άνοιας
Η καλή φροντίδα άνοιας καλύπτει ιατρική, κοινωνική και υποστηρικτική περίθαλψη. Θα πρέπει να προσαρμόζεται στις μοναδικές ατομικές και πολιτιστικές ανάγκες, προτιμήσεις και προτεραιότητες και θα πρέπει να περιλαμβάνει στήριξη για τους φροντιστές της οικογένειας.
5 Φροντίδα για οικογενειακούς φροντιστές
Οι φροντιστές της οικογένειας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης. Αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπως οι μέθοδοι για τις σχέσεις (START) ή οι πόροι για την ενίσχυση της παρέμβασης για την υγεία του φροντιστή του Alzheimer (REACH), μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και πρέπει να διατίθενται.
6 Σχέδιο για το μέλλον
Τα άτομα με άνοια και οι οικογένειές τους εκτιμούν τις συζητήσεις για το μέλλον και τις αποφάσεις σχετικά με τους πιθανούς δικηγόρους για λήψη αποφάσεων. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν την ικανότητα να κάνουν διαφορετικά είδη αποφάσεων κατά τη διάγνωση.
7 Προστατέψτε τα άτομα με άνοια
Τα άτομα με άνοια και η κοινωνία χρειάζονται προστασία από τους πιθανούς κινδύνους της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-αμέλειας, της ευπάθειας (συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης), της διαχείρισης χρημάτων, της οδήγησης ή της χρήσης όπλων. Η αξιολόγηση και η διαχείριση του κινδύνου σε όλα τα στάδια της ασθένειας είναι ουσιώδους σημασίας, αλλά πρέπει να εξισορροπηθεί με το δικαίωμα του ατόμου στην αυτονομία.
8 Διαχείριση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων
Η αντιμετώπιση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων της άνοιας συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας, της χαμηλής διάθεσης ή της ψύχωσης είναι συνήθως ψυχολογική, κοινωνική και περιβαλλοντική, με φαρμακολογική διαχείριση αποκλειστικά για άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα.
9 Εξετάστε το τέλος της ζωής
Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων πεθαίνει με άνοια, οπότε είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες που εργάζονται στο τέλος της ζωής να εξετάσουν αν ο ασθενής έχει άνοια, επειδή ίσως να μην μπορεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη θεραπεία του ή να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
10 Τεχνολογία
Οι τεχνολογικές παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την παροχή φροντίδας αλλά δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την κοινωνική επαφή.

Περισσότερα Στοιχεία

  • Συγγραφέας: Livingston G., Sommerlad A., Orgeta V., Sergi G Costafreda, Huntley J., Ames D., Ballard C., Banerjee S., Burns A., Cohen-Mansfield J., Cooper C., Fox N., Gitlin L.N., Howard R., Kales H.C., Larso E.
  • Εκδότης: The Lancet Commission
  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017
  • Δικαιώματα χρήσης: Δωρεάν πνευματικά δικαιώματα
  • Τύπος Έκδοσης: Άρθρο
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
  • Υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: για τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης, έρευνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιλέγοντας κατηγορία μπορείτε να δείτε παρακατω τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή.

Επιλέγοντας "Πίσω" επιστρέφετε στην προηγούμενη κατηγορία.